Kurczak z daktylami i zielonymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis to efekt mojej miłości do dań mięsa + owoce. Odrobina słodyczy i czerwonego pieprzu, prostota i niska cena. Zawsze jestem na tak.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mięsa z udek
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżka soku z cytryny
    gałązka rozmarynu (suszony łyżeczka)
    łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżeczka imbiru
    2 ząbki czosnku
    łyżka octu balsamicznego
    łyżka oleju sezamowego ( jak ktoś nie ma może dać inny)
    jajko
    0,5 szklanki maślanki
    szklanka mąki
    3 łyżki natki pietruszki
    woda i sól do gotowania
    2 łyżki sezamu
    łyżka masła
    8 suszonych daktyli bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z daktylami i zielonymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obieramy ze skóry i wyciągamy kości. Obrane mięso kroimy w cienkie paski.
  • Kurczak z daktylami i zielonymi kluseczkami 2. Z imbiru, czosnku, sosu sojowego, czerwonego pieprzu, soku z cytryny i gałązek rozmarynu robimy marynatę. Umieszczamy w niej pokrojone mięso i marynujemy przez 30 min.
  • Kurczak z daktylami i zielonymi kluseczkami 3. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso, dodajemy ocet balsamiczny. Należy uważać, czerwony pieprz i ocet mają to do siebie, że szybko łapią kolor i łatwo coś przypalić. Pod koniec dorzucamy pokrojone daktyle.
  • Kurczak z daktylami i zielonymi kluseczkami 4. Jajko, maślankę, szczyptę soli i drobno pokrojoną natkę mieszamy razem, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Uwaga...jeśli zwiększamy porcję, mąki dajemy dwa razy więcej niż maślanki. Odstawiamy na pięć minut niech sobie dojrzeje i namoknie. Łyżką kładziemy porcje ciasta na osolony wrzątek i gotujemy do momentu aż wypłyną. Chodzi tylko o to aby się ścięły. Wyłapujemy łyżką i dorzucamy do mięsa na patelnię.
  • 5. Zostawiamy pod przykryciem około 10 minut aby kluseczki przeszły smakami mięsa i tym co patelnia zawierała. Na koniec posypujemy sezamem, ja posypałam czarnym bo takowy miałam, ale można również białym. Z racji przypraw danie jest lekko pikantne, a dzięki daktylom uzyskuje odrobinę słodyczy. Imbir i czerwony pieprz robią danie również lekko rozgrzewającym.

Porady

Jeśli komuś niestraszne gęste zawiesiste potrawy, może na patelnię podlać pół szklanki wody i kłaść kluseczki prosto na patelnię. Wtedy potrawa będzie ta sama tylko bardziej gęsta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować