Kurczak w warzywach a'la leczo

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna potrawa jednogarnkowa na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
    2 cebule (250-300 g)
    2 małe strąki papryki czerwonej (ok. 350 g)
    1/2 małej główki młodej kapusty (ok. 300 g)
    2 nieduże cukinie (ok. 400 g)
    1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 500 g mięsistych pomidorów)
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Kurczak w warzywach a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju aż zbieleje. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem podsmażamy. Lekko solimy.
  • 2. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kapustę również kroimy w kostkę i wraz z papryką dodajemy do mięsa i cebuli. Dusimy razem pod przykryciem 7-10 minut.
  • 3. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki, dokładamy do mięsa z warzywami, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut.
  • 4. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do potrawy wraz z pomidorami. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli potrzeba. Dodajemy zieloną pietruszkę, mieszamy i podajemy.

Porady

Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wówczas należy przedłużyć czas duszenia potrawy aż pomidory zmiękną i nieco odparują. Potrawa świetnie się nadaje do odgrzewania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować