Kurczak po turecku z ryżem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem.
Mięso obłożyć kawałkami cebuli i owoców ,posypać rodzynkami i orzechami.
Skropić maggi i piec w piekarniku pod przykryciem lub dusić na kuchence do miękkości.
Jeżeli macie ochotę na dodanie jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię.
Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem .
2.Ryż ugotować na sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać.
Ryż powinien być dosyć pikantny .Świetnie harmonizuje z drobiem .
Komentarze