Kurczak pieczony pod serowo-warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie dla 2 osób.

  • 30 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
    kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
    warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
    marchewka,
    pietruszka,
    ćwierć małego selera,
    mały por,
    dwa duże plastry żółtego sera,

    na marynatę:
    4 łyżki oleju,
    2 łyżki octu balsamicznego,
    2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę lub starte)-można zastąpić czosnkiem granulowanym,
    cebula pokrojona w piórka,
    łyżeczka majeranku,
    po 3/4 łyżeczki rozmarynu i tymianku,
    ½ łyżeczki ostrej papryki,
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak pieczony pod serowo-warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Sery Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować