pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
mały por,
dwa duże plastry żółtego sera,
na marynatę:
4 łyżki oleju,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę lub starte)-można zastąpić czosnkiem granulowanym,
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki rozmarynu i tymianku,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz,
Kurczak pieczony pod serowo-warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.
Komentarze