Danie ,,jednogarnkowe,, bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i sycące ;)
1 godz. 15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700g filetu z piersi kurczaka
100g sera pleśniowego np. błękitny lazur
5 dużych pieczarek
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
10-15 pomidorków koktajlowych
Kurczak zapiekany z warzywami, pieczarkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kosteczkę.
2.Pokrojone mięso wkładamy do miski. Doprawiamy je następnie 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem i majerankiem według uznania.
3.Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wyjmujemy z niej nasiona a następnie kroimy na małe kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na to kruszymy połowę sera pleśniowego i układamy plastry pieczarek.
5.Pokrojoną paprykę i cebulę mieszamy razem z majonezem i musztardą. Wykładamy do naczynia żaroodpornego na pieczarki. Na to kruszymy pozostały ser, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych.
6.Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach bez przykrywania. Nadmiar sosu, który wytworzy się w czasie pieczenia możemy wykorzystać do polania ziemniaków.
Komentarze