Kurczak zapiekany z warzywami, pieczarkami i serem pleśniowym

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie ,,jednogarnkowe,, bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i sycące ;)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g filetu z piersi kurczaka
    100g sera pleśniowego np. błękitny lazur
    5 dużych pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    2 średnie cebule
    10-15 pomidorków koktajlowych

    sól, pieprz, papryka słodka w proszku
    czosnek granulowany, majeranek
    zioł prowansalskie

    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Kurczak zapiekany z warzywami, pieczarkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kosteczkę.
  • 2. Pokrojone mięso wkładamy do miski. Doprawiamy je następnie 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem i majerankiem według uznania.
  • 3. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wyjmujemy z niej nasiona a następnie kroimy na małe kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso. Na to kruszymy połowę sera pleśniowego i układamy plastry pieczarek.
  • 5. Pokrojoną paprykę i cebulę mieszamy razem z majonezem i musztardą. Wykładamy do naczynia żaroodpornego na pieczarki. Na to kruszymy pozostały ser, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych.
  • 6. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach bez przykrywania. Nadmiar sosu, który wytworzy się w czasie pieczenia możemy wykorzystać do polania ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować