Kurczak na ziemniaczanym placku z pieczarkami i słodkim sosem chili.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyrazista w smaku, sycąca i rozgrzewająca potrawa. W sam raz na obiad w chłodne dni.

  • 45 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    - 2 średniej wielkości piersi z kurczaka;
    - 30 dużych pieczarek;
    - 3 duże ziemniaki;
    - 1/4 dużej cebuli;
    - 1 jajko;
    - 3 łyżki mąki;
    - przyprawa typu vegeta;
    - sól, pieprz;
    - 1/2 kostki masła;
    - słodki sos chili;
    - olej roślinny do smażenia placków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na ziemniaczanym placku z pieczarkami i słodkim sosem chili. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić, natrzeć przyprawą typu vegeta; usmażyć na ceramicznej patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku.
  • 2. Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w plastry, udusić w maśle ze szczyptą soli i pieprzu.
  • 3. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, jajko, mąkę, pieprz i dokładnie wymieszać.
    Z ziemniaczanej masy usmażyć na niewielkiej ilości oleju 2 duże placki.
  • 4. Placki przełożyć na talerze. Na placki wyłożyć po jednej pokrojonej w plastry piersi oraz porcję pieczarek. Piersi polać słodkim sosem chili.

Porady

Mąki do masy ziemniaczanej można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, ile soku puszczą starte ziemniaki. Masa nie może być ani za gęsta, ani zbyt lejąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słodki sos chili Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować