Ryż na czerwono

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny i tani sposób na ryżowe danie. Lekko pikantny nadaje się do spożywania sam lub jako dodatek do mięsa.

  • 30 min

Składniki:

  • - saszetka 100g ryżu białego
    - puszka pomidorów krojonych w zalewie
    - 3/4 dużej czerwonej papryki
    - garśc żółtego sera
    - bazylia, oregano, zioła prowansalskie
    - płaska łyżka stołowa przyprawy typu vegeta
    - pieprz
    - 1/2 płaskiej łyżeczki chili

Ryż na czerwono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotowac. Po ugotowaniu podsmażyc z vegetą. Paprykę i ser żółty pokroic w kostkę.
  • 2. Do ryżu dodac paprykę, pomidory i zioła. Poddusic, aż papryka lekko zmięknie.
  • 3. Doprawic pieprzem i chili. Na koniec dodac ser, wymieszac z ryżem i warzywami i doprowadzic do rozpuszczenia.

Porady

Jeżeli podczas duszenia potrawa za bardzo zgęstnieje, można dodac odrobinę przegotowanej wody. Zamiast chili można użyc ostrej czerwonej papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy