Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym

4.46 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Możliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    4 kotlety schabowe wp. ( po 200 g)
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 garść koperku
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
    Ciasto dzielimy na 4 części.
    Na rozgrzany olej dajemy pół części z każdej podzielonej. Na wierzch układamy kotlet, następnie układamy pozostałą. Smażymy przez kilkanaście minut, część spodnia musi się zezłościć, następnie przekładamy i smażymy do chrupkości placka.
    Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować