Smaczny kurczak który nadaje się idealnie na kanapki ! Długo pozostaje aromatyczny i soczysty ! Wszystkich gorąco zachęcam do robienia własnych wędlin !!! To naprawdę kolosalna różnica.
Kurczak mielony z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka możemy zmielić bądź też drobno pokroić wsadzić do torebki i robić tłuczkiem. Ważne jest to aby mięso dokładnie wyrobić z przyprawami.
2.Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy i solidnie wyrabiamy. A następnie wkładamy folię do szynkowaru przekładamy przygotowane mięso i zakręcamy, zamykamy. Odstawiamy do lodówki na noc a najlepiej 24h.
3.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki. Wodę w garnku doprowadzamy do temperatury 85 stopni i w niej parzymy mielonkę z kurczaka w szynkowarze przez ok 2h. W momencie kiedy osiągniemy pożądaną temperaturę możemy przełożyć termometr do szynkowaru. Po ok 2 h kurczak powinien osiągnąć temperaturę 75 stopni.
Komentarze