Boczek z szynkowaru

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Wiem co jem . Wędlina domowa najlepsza na świecie :)

  • 20 min

Składniki:


  • ok 1 kg chudego białego boczku

    pół łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    pół łyżeczki czosnku granulowanego
    szczypta cząbru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta rozmarynu
    szczypta mielonego ziela angielskiego

    na solankę
    4 łyżki soli, 3/4 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek z szynkwaru 1. Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
    wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
    Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
    wyjąć mięso kiedy już jest zimne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować