Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kurczak pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • kurczak:

    podudzia z kurczaka (8 sztuk)
    sól
    300g jogurtu naturalnego
    domowe pesto ( ewentualnie można użyć tego ze słoiczka)
    2 ząbki czosnku

    risotto:

    250g ryżu risotto
    15g masła
    2 łyżki oleju ryżowego
    150ml białego wytrawnego wina
    1l wywaru warzywnego
    skórka otarta z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    100g mrożonego groszku (rozmrożonego)
    sól i pieprz
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Risotto

Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06esirn 1. Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Rozkładamy na desce i solimy z obu stron. W kubeczku łączymy jogurt z 4 łyżkami pesto, dodajemy posiekany czosnek. W misce układamy po dwa kawałki mięsa i każdą warstwę przekładamy naszą marynatą. Resztę wylewamy na wierzch, a następnie całość porządnie mieszamy, aby jogurt wszędzie powchodził. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Wyjmujemy zamarynowane podudzia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy mięso. Smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 15minut przed wyjęciem) można przykryć blachę folią aluminiową aby mięso było bardziej soczyste.
  • 3. Kiedy mięso się piecze przygotowujemy risotto. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy olej ryżowy, a następnie wysypujemy ryż i szybko mieszamy. Po około 3 minutach wlewamy wino. Gotujemy, aż niemal całe wyparuje.
  • 4. Do garnka wlewamy łyżkę wazową wywaru, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać ryż, gdyż łatwo może się przypalić. Łączny czas gotowania wynosi około 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
  • 5. dejmujemy rondel z ognia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, szczypiorek, przeciśnięty czosnek oraz groszek. Całość porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Risotto podajemy razem z upieczonym kurczakiem.

Porady

Najlepiej zrobić marynatę dzień wcześniej, ale jeśli tego nie zrobicie, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować