Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami

  • wyświetlono: 493 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kurczak pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem.

  • 100min

Składniki

kurczak:

podudzia z kurczaka (8 sztuk)
sól
300g jogurtu naturalnego
domowe pesto ( ewentualnie można użyć tego ze słoiczka)
2 ząbki czosnku

risotto:

250g ryżu risotto
15g masła
2 łyżki oleju ryżowego
150ml białego wytrawnego wina
1l wywaru warzywnego
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
100g mrożonego groszku (rozmrożonego)
sól i pieprz
1 ząbek czosnku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami

  • image-06esirn1. Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Rozkładamy na desce i solimy z obu stron. W kubeczku łączymy jogurt z 4 łyżkami pesto, dodajemy posiekany czosnek. W misce układamy po dwa kawałki mięsa i każdą warstwę przekładamy naszą marynatą. Resztę wylewamy na wierzch, a następnie całość porządnie mieszamy, aby jogurt wszędzie powchodził. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Wyjmujemy zamarynowane podudzia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy mięso. Smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 15minut przed wyjęciem) można przykryć blachę folią aluminiową aby mięso było bardziej soczyste.
  • 3. Kiedy mięso się piecze przygotowujemy risotto. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy olej ryżowy, a następnie wysypujemy ryż i szybko mieszamy. Po około 3 minutach wlewamy wino. Gotujemy, aż niemal całe wyparuje.
  • 4. Do garnka wlewamy łyżkę wazową wywaru, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać ryż, gdyż łatwo może się przypalić. Łączny czas gotowania wynosi około 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
  • 5. dejmujemy rondel z ognia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, szczypiorek, przeciśnięty czosnek oraz groszek. Całość porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Risotto podajemy razem z upieczonym kurczakiem.

Porady

Najlepiej zrobić marynatę dzień wcześniej, ale jeśli tego nie zrobicie, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiaddania głównerisottopestopodudzia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka kurczaka z zielonym pesto, czosnkiem i ziołami

Dodane przez: Joanna Kryla

Pałki kurczaka z zielonym pesto, czosnkiem...

Kurczak z "włoskim ' aromatem.

Kurczak.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kurczak w Jogurcie Greckim

Prosty w przygotowaniu i bardzo...

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Risotto przygotowujemy ze specjalnego...

Risotto

Dodane przez: paula1996

Risotto z kurczakiem i warzywami

Szybki przepis na łatwy i sycący...

Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście francuskim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kurczak z pesto, serem i pieczarkami w cieście...

Wspaniała rolada na zimno jak i...