Kolejny prosty i smaczny obiad w niecałą godzinkę...Filety z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to pomysł jak urozmaicić tradycyjne kotlety z kurczaka.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
4 łyżeczki zielonego pesto
2 pomidory
125 g sera mozzarella
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
bazylia suszona
Kurczak z pesto, pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie po 2 min. z każdej strony. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch każdego z nich smarujemy pesto.
2.Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Na pesto układamy plasterki pomidorów, a na pomidory plasterki mozzarelli. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.
3.Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie, folię odkrywamy i pieczemy jeszcze przez około 5 min.
Komentarze