Kurczak gyros z bulgurem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w pasy, skrapiamy olejem rzepakowym, dodajemy przyprawę kebab - gyros i nacieramy.
Paski kurczaka w marynacie odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
W tym samym czasie gotujemy kaszę bulgur w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
2.Marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym.
3.Podsmażoną marchewkę zalewamy około 60 ml wody, dodajemy szczyptę soli oraz suszoną cebulkę i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
4.Na drugiej patelni smażymy zamarynowane kawałki kurczaka gyros...
5....a do podduszonej marchewki dodajemy łyżkę słodkiego sosu sojowego, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowaną kaszę bulgur.
Całość chwilę razem przesmażamy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz cayenne.
Bulgur z warzywami wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kawałki kurczaka gyros.
Komentarze