Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami

4.49 (194 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka wg. przepisu Teo Vafidisa. Pyszne i uzaelżniające :) Idealne na święta!

  • 60 min

Składniki:

  • Na 70-80 średnich ciasteczek:

    - 500g mąki pszennej
    - 250g masła
    - 80g cukru pudru
    - 1 żółtko
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 40ml koniaku
    - 125g drobno posiekanych migdałów
    - 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek
    - cukier puder - do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło należy ubić na gładką masę.
  • 2. Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej).
  • 3. Kolejnym krokiem jest dokładne wyrobienie ciasta i wykrawanie dowolnych kształtów ciastek. Ciasto ciężko się wyrabia, jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć.
  • 4. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Z porcji wychodzą dwie pełne, duże blachy ciastek.
  • 5. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ciastka ok 20 minut.
  • 6. Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Woda różana nadaje jeszcze wspanialszy aromat, ale jeśli jej nie mamy, można pominąć. Zamiast koniaku można użyć odrobiny czystego alkoholu lub ewentualne całkiem pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować