Kulki mięsno-ryżowe z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Marchewką obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż, mięso mielone, marchewkę, pora, posiekany czosnek i surowe jaja. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, szczyptą słodkiej papryki i curry. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy formować dość duże kulki i obtaczać w mące.
2.Tak przygotowane kulki obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor i przełożyć do dużego naczynia.
3.Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać z 1/2 l zimnej wody i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami. Sosem zalać kulki i gotować wszystko razem na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Komentarze