Kulki mięsno-ryżowe z marchewką i porem

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne, otulone sosem pomidorowym stanowią pożywne samodzielne danie :) nadziane dużą ilością warzyw i uwielbiane przez całą rodzinkę :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    50dag mielonego mięsa
    1 duża marchewka
    1/2 dużego pora
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    zioła prowansalskie, papryka słodka w proszku, curry, sól, pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kulki mięsno-ryżowe z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie kulek :) 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Marchewką obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż, mięso mielone, marchewkę, pora, posiekany czosnek i surowe jaja. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, szczyptą słodkiej papryki i curry. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy formować dość duże kulki i obtaczać w mące.
  • Smażenie :) 2. Tak przygotowane kulki obsmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor i przełożyć do dużego naczynia.
  • 3. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać z 1/2 l zimnej wody i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami. Sosem zalać kulki i gotować wszystko razem na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Por Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować