Przede wszystkim, spodobał mi się pomysł - gotowy zestaw przypraw, do tego przepis - idealne dla zabieganych mam lub osób,które gotują od święta a chcą zaimponować najbliższym.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- Kulinarne Inspiracje Kamis - Pikantna wołowina w winie: 1 opakowanie
- wołowina na gulasz: 500 gramów
- boczek wędzony: 100 gramów
- bulion wołowy: 500 mililitrów
- czerwone wino wytrawne: 250 mililitrów
- marchewka surowa: 2 sztuki
- czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki: 2 sztuki
- cebula/szalotka: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- mąka pszenna typ 650: 1 łyżeczka
- woda: 0.25 szklanki
Kulinarne inspiracje kamis - pikantna wołowina w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odkrawamy dolną, twardą skórę i kroimy w sporą kostkę.
Wołowinę myjemy, kroimy. Mięsa podsmażamy na oliwie z oliwek,
następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem wołowym (może
być z kostki) oraz czerwonym winem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez
godzinę.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy do mięsa.
2.Po godzinie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę,
dodajemy czosnek oraz słodką paprykę. Gotujemy przez kolejne
dwadzieścia minut.
Pod sam koniec gotowania dodajemy cieniutkie paski papryki, doprawiamy
pozostałymi przyprawami i dusimy jeszcze przez dziesięć minut. Sos
zagęszczamy łyżeczką mąki z 1/4 szklanki wody.
Potrawy nie trzeba dosalać, jednak ze względu na ostrość, po zrobieniu
zdjęć zabieliłam wszystko śmietaną, by piekielni smak lekko zbić,
całość świetnie uzupełniała kasza gryczana.
Komentarze