Kulinarne inspiracje - kurczak ze śliwką i morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi dokładnie myjemy i robimy w nich kieszonki ostrym nożem. Środek każdej doprawiamy połową porcji czosnku granulowanego i wkładamy po dwie morele oraz dwie śliwki. Mięso doprawiamy papryką oraz tymiankiem. Każdy filet ściśle owijamy serem oraz wędliną (o wiele wygodniej jest, jeśli jest to jeden duży plaster szynki). Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pozostałym czosnkiem, rozmarynem, szczyptą soli i łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i wkładamy do drugiego naczynia żaroodpornego.
Mięso i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 - 45 minut.
3.W tym czasie na odrobinie masła podsmażamy pokrojone boczniaki, doprawiamy je pieprzem i pozostałą solą. Po dziesięciu minutach wlewamy śmietankę, doprawiamy sos kolendrą, startymi ząbkami czosnku i dusimy na maleńkim ogniu.
Kiedy ziemniaki się upieką, dodajemy je do sosu i łączymy ze sobą. Do tego pyszna, upieczona roladka - niebo w gębie! ;)
Komentarze