Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

4.48 (200 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze! Na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest kasza jaglana. Naprawdę smakują rewelacyjnie i po spróbowaniu takiej kuleczki można odpuścić sobie jej oryginalną wersję.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 50 sztuk)
    200 kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) (*)
    100g wiórek kokosowych
    5 łyżek cukru trzcinowego/miodu/syropu z agawy (wg gustu i smaku)
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu)
    Dodatkowo:
    około 50 sztuk migdałów (u mnie migdały i orzechy laskowe)
    około 100g wiórek kokosowych do obtaczania
    Opcjonalnie:
    30g masła (**)
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello Pralinki

Kuleczki rafaello z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
    Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
    Kaszę przesypać na sitko i porządnie opłukać pod bieżącą wodą (na przemian pod zimną i gorącą), a następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykryła jej powierzchnię.
    Całość zagotować, połączyć z mlekiem kokosowym oraz uprażonymi wiórkami i gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
    (Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.)
    Lekko przestudzoną kaszę umieścić w misie blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.
    Można również wmieszać masło.
    Powstałą masę należy spróbować, ewentualnie dosłodzić i kolejno uformować z niej niewielkie kuleczki - umieszczając w każdej z nich migdał/orzech.
    Wszystkie kulki obtoczyć (dokładnie i po kolei) w wiórkach kokosowych.
    Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

(*) W puszce znajduje się 400 ml, ale nic się nie stanie jak dolejemy 100 ml jakiegoś mleka roślinnego, czy też zwierzęcego. (**) Masło nie jest obowiązkowe, ale jak dla mnie pozytywnie wpływa na smak pralinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować