Kruszonkowy sernik

0 (0 ocen)

Sernik wychodzi smaczny i wcale nie jest trudny.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    20 dag masła
    5 żółtek
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kg sera na serniki
    1 jajko
    2 kisiele cytrynowe
    1 szklanka cukru
    20 dag masła
    piana:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    1 puszka ananasa w kostce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszonkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek oraz przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto lub bardziej wszystko razem ze sobą połączyć bo nie uzyskamy gładkiego ciasta, a coś w rodzaju kruszonki. Przygotowane ciasto schłodzić około godziny w lodówce.
  • 2. Masa serowa:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie do kremu dodać całe jajko i cały czas ucierając dodawać porcjami ser na koniec dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
  • 3. Piana:
    Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek porcjami dodawać cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie biała jak beza.
  • kruszonkowy sernik 4. Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować tłuszczem na dnie wyłożyć 3/4 całego ciasta i dobrze je ugnieść w formie na ciasto wyłożyć całą masę serową, a na niej odsączone z zalewy ananasy, następnie całość przykryć ubitą pianą z białek i po wierzchu posypać pozostałym ciastem.
  • kruszonkowy sernik 5. Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować