REKLAMA

Sernik kruszonkowy z jagodami leśnymi

wyświetlono: 171 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

To chyba najlepszy sernik jaki kiedykolwiek wymyśliłam, maślana kruszonka, sernikowa masa oraz soczyste jagody leśne. Sernik upiekłam w niedzielę i w jeden dzień zniknęła cała blaszka jak nigdy dotąd i to chyba najlepsza rekomendacja, rodzina chwaliła że serniczek smakuje jak jogurt. Polecam z różnymi owocami sezonowymi jak i z puszki. Sernik przygotowuje się bardzo szybko, bez użycia maszynki do mielenia sera, wystarczy zwykły blender.

opublikowany: 25.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blaszki 38x24 cm

    Ciasto kruszonkowe:
    450 g mąki pszennej
    100 g szklanki cukru
    250 g miękkiego masła
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera półtłustego w kostce
    6 dużych całych jajek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 opakowania cukru waniliowego
    szklanka jagód leśnych mrożonych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę dodać cukier, proszek oraz miękkie masło. Wyrobić kruszonkę i połowę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć.
  • 2. Do miski przełożyć ser biały, dodać jajka, cukier kryształ oraz cukry waniliowe. Za pomocą blendera całość zmiksować na jednolitą konsystencję. Masę serową wylać na surową kruszonkę, posypać mrożonymi jagodami i posypać resztą kruszonki.
  • 3. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik wyłączyć i sernik zostawić na 40 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku.

Porady

Sernik można upiec z innymi owocami sezonowymi lub upiec czysty bez owoców.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE