Kruszon z budyniem i brzoskwiniami

4.5 (196 ocen)

przepis na to ciasto od lat jest w mojej rodzinie :) zawsze blacha zostaje pusta :)

Składniki:

  • 250 gram masła
    3 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 szklanka cukru
    5 białek
    1 puszka brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruszon z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 5 łyżek cukru, 5 żółtek oraz olej. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozłożyć na dno blachy a drugą połowę włożyć do woreczka i do zamrażalnika. Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać dokładnie dwa budynie śmietankowe. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyć na surowe ciasto przygotowane wcześniej na blaszce. Brzoskwinie odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w plastry. Rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować