Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki wraz z rozczynem. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać margarynę i jeszcze raz dobrze zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części i cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x60. Posmarować budyniem i zwinąć do połowy, resztę ciasta ponacinać radełkiem i znów zwinąć tak by nacięcie było na górze.Pokroić na 9 kawałków,boki zlepić. Z resztą ciasta postąpić tak samo. Drożdżówki posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30 minut w temp 200 s C
Wykonanie nadzienia budyniowego: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie.
Komentarze