drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Idealna przekąska dla dzieci które uwielbiają budyń i brzoskwinie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 18 średnich drożdżówek
    Składniki na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    50 g drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny rozpuszczonej
    Składniki na nadzienie budyniowe:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki wraz z rozczynem. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać margarynę i jeszcze raz dobrze zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części i cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x60. Posmarować budyniem i zwinąć do połowy, resztę ciasta ponacinać radełkiem i znów zwinąć tak by nacięcie było na górze.Pokroić na 9 kawałków,boki zlepić. Z resztą ciasta postąpić tak samo. Drożdżówki posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30 minut w temp 200 s C
    Wykonanie nadzienia budyniowego: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować