Kruszaniec-skubaniec z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto ( z wyjątkiem kakao ) łączymy razem zagniatając rękoma . Tworzymy kulę , którą dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy . Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny .
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dosypujemy cukier .
Ciasto wyciągamy z lodówki , każdą kulę dzielimy na połowę . Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ucieramy połowę jasnego ciasta i połowę ciemnego ciasta . Lekko ugniatamy rękoma tak by nie było dziur .
Na ciasto wykładamy porzeczki , a następnie pianę z białek . Na końcu warstwę białka pokrywamy pozostałym ciastem ciemnym i jasnym , można zetrzeć na tarce lub skubać palcami . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 50 minut .
Komentarze