Kruszaniec-Skubaniec z porzeczkami

4.48 (144 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Słodycz kruchego ciasta przełamana kwaśnym smakiem owoców .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    450g mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 szklanki cukru

    5 żółtek

    150g masła

    2 łyżki śmietanki

    2 łyżki kakao



    Składniki na pianę :

    5 białek

    1 szklanka cukru



    Dodatkowo :

    2,5 szklanki czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruszaniec-skubaniec z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skubaniec 1. Składniki na ciasto ( z wyjątkiem kakao ) łączymy razem zagniatając rękoma . Tworzymy kulę , którą dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy . Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny .

    Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dosypujemy cukier .

    Ciasto wyciągamy z lodówki , każdą kulę dzielimy na połowę . Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ucieramy połowę jasnego ciasta i połowę ciemnego ciasta . Lekko ugniatamy rękoma tak by nie było dziur .

    Na ciasto wykładamy porzeczki , a następnie pianę z białek . Na końcu warstwę białka pokrywamy pozostałym ciastem ciemnym i jasnym , można zetrzeć na tarce lub skubać palcami . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 50 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować