Kruszaniec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać nożem ,dodać smalec,żółtka,2 łyżki cukru ,mąkę i proszek.Zarobić ciasto.Podzielić je na 3 części ;1 większą i 2 mniejsze.Do jednej mniejszej dodać kakao i wymieszać.Większą część wyłożyć na wysmarowaną blaszkę.Pozostałe ciasta schłodzić.Białka ubić z pozostałym cukrem ,dodać kisiel,ubić .Schłodzone ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto na blaszce.Na nie ułożyć pokrojone na pół truskawki,na truskawki wyłożyć ubitą pianę ,na pianę zetrzeć schłodzone ciasto jasne.Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Porady
przygotowując kruche ciasto z dodatkiem kakao warto dodać do niego startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę.Wzbogaci ona smak ciasta i stanie się bardziej aromatyczne;)
Komentarze