Krupnik ze świeżymi podgrzybkami

0 (0 ocen)

Gęsta, sycąca, aromatyczna zupa - remedium na jesienną niepogodę

Składniki:

  • 20 dag warkocza ze schabu środkowego
    7 szklanek wody
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    kawałek bulwy selera
    sól
    liść laurowy
    3 ziela angielskie
    płaska łyżka masła sklarowanego
    mała cebula
    10 dag świeżych podgrzybków
    1/2 szklanki jęczmiennej kaszy wiejskiej
    30 dag ziemniaków – waga po obraniu
    pieprz
    natka pietruszki do posypania
    ewentualnie kremówka do zabielenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik ze świeżymi podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam.
    Dodałam obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy.
    Lekko posoliłam i gotowałam do miękkości warzyw.
  • 2. Grzyby oczyściłam, pokroiłam w plastry, cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
    Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam plasterki grzybów i obsmażyłam.
  • 3. Kaszę przepłukałam pod bieżącą wodą na gęstym sicie.
    Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę.
    Z wywaru wyjęłam warzywa, natomiast dodałam kaszę, ziemniaki i obsmażone grzyby.
  • 4. Na wolniutkim ogniu gotowałam do miękkości składników. Pod koniec dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę.
    Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
    Zupę podałam posypaną natką pietruszki.

Porady

Doskonale smakuje z odrobiną śmietany kremówki i kilkoma kroplami sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Podgrzybki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować