Krupnik ze świeżymi podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukałam, zalałam w rondlu zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam.
Dodałam obrane i umyte marchew, pietruszkę i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Lekko posoliłam i gotowałam do miękkości warzyw.
2.Grzyby oczyściłam, pokroiłam w plastry, cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę, dodałam plasterki grzybów i obsmażyłam.
3.Kaszę przepłukałam pod bieżącą wodą na gęstym sicie.
Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę.
Z wywaru wyjęłam warzywa, natomiast dodałam kaszę, ziemniaki i obsmażone grzyby.
4.Na wolniutkim ogniu gotowałam do miękkości składników. Pod koniec dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Zupę podałam posypaną natką pietruszki.
Porady
Doskonale smakuje z odrobiną śmietany kremówki i kilkoma kroplami sosu sojowego.
Komentarze