Krupnik

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjna zupa z kaszą jęczmienną

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ćwiartka kurczaka
    2,5 l bulionu lub wody
    1 cebula
    4 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    6 łyżek kaszy jęczmiennej (drobnej, np. mazurskiej)
    5-6 średnich ziemniaków
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    szczypta kurkumy (opcjonalnie)
    1 łyżka posiekanego koperku
    Sól, pieprz,
    0.5 łyżeczki suszonego warzywka ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka.
    Wlać 2 litry bulionu lub wody, zagotować, a następnie zszumować.
    Zmniejszyć płomień.
    Dodać obraną i przypaloną nad płomieniem cebulę, ziele angielskie i listek laurowy, sól i warzywa suszone. Całość gotować ok 30 min.

    Po tym czasie dodać kaszę, gotować przez około 10 minut.

    Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starta na tarce marchewkę i pietruszkę.
    Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę - starte na większych oczkach tarki.
    Dodać pieprz, sól do smaku oraz kurkumę. Gotować przez ok. 30 min na małym ogniu i pod przykryciem.
    Pod koniec dodać posiekany koperek.

    Kurczaka wyjąć z zupy, usunąć skórę i kości. Mięso pokroić na kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować