krupnik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedy byłam dzieckiem, nie przepadałam za tą zupą, natomiast teraz uwielbiam...sycąca, lekkostrawna, pełna błonnika. Z wkładką mięsną, koniecznie ! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średnie filety z kurczaka
    3 skrzydełka
    2 średnie marchewki
    1 por ( biała i twarda część zielonego)
    1 duża pietruszka
    4 średnie ziemniaki
    4 - 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub prawdziwków ( jak 4 to podgrzybki, jak więcej to prawdziwki)
    100 gramów kaszy jęczmiennej ( zwykle używam wiejskiej lub średniej)
    sól, pieprz ( ziarenka)
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    siekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy dokładnie, filety kroimy na 3, 4 części, zalewamy około 1,7 - 1,9 litra wody, dodajemy sól ( około 1 płaskiej łyżeczki), zagotowujemy, zbieramy szumy, następnie dodajemy liścia laurowego, ziele, pieprz i grzybki, zmniejszamy gaz, gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 35 minut), następnie wyjemy mięso na talerz.

    W czasie gdy gotuje się mięsko kroimy sobie warzywa; ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w małą kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki, natomiast pietruszkę ścieramy na dużych oczkach.
  • 2. Następnie uzupełniamy wywar gorącą wodą, wsypujemy dobrze przepłukaną na sicie kaszę ( po zagotowaniu kaszy mieszamy parokrotnie), gotujemy około 10 minut, wsypujemy warzywa, gotujemy do miękkości ziemniaków ( często mieszamy), pod koniec dodajemy pokrojone mięso ( skrzydełka obieramy z mięsa), ewentualnie uzupełniamy wywar wrzątkiem i doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować