Kruchy porzeczkowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.
2.Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej blaszki. Dodatkowo ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C na lekko złoty kolor.
Między czasie przygotowujemy owoce i bezę.
4.OWOCE:
Owoce przepłukujemy i osuszamy. Osuszone łączymy w misce mąką ziemniaczaną.
5.BEZA:
Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści masę delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
6.Podpieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika. Na jego wierzch wykładamy owoce.
7.Na owoce wykładamy bezę. Jej wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy na 170°C. Całość pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 10 minut, by podsuszyć bezę. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Komentarze