Kruchy porzeczkowiec z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem porzeczki. Jej orzeźwiający smak idealnie komponuje się ze słodką bezą i kruchym ciastem. Polecam:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Ciasto kruche:
    • 250 gram mąki,
    • 120 gram masła 82% tłuszczu,
    • 50 gram cukru pudru,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 5 żółtek
    Owoce:
    • 650- 700 gram czerwonej porzeczki,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Beza:
    • 5 białek,
    • 180 gram cukru kryształu,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 3-4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Beza

Kruchy porzeczkowiec z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki.
  • gotowe ciasto 2. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • przed pieczeniem 3. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej blaszki. Dodatkowo ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C na lekko złoty kolor.
    Między czasie przygotowujemy owoce i bezę.
  • przygotowanie owoców 4. OWOCE:
    Owoce przepłukujemy i osuszamy. Osuszone łączymy w misce mąką ziemniaczaną.
  • przygotowanie bezy 5. BEZA:
    Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści masę delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
  • wyłożenie owoców na podpieczone ciasto 6. Podpieczone ciasto kruche wyjmujemy z piekarnika. Na jego wierzch wykładamy owoce.
  • wyłożenie bezy 7. Na owoce wykładamy bezę. Jej wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
    Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy na 170°C. Całość pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 10 minut, by podsuszyć bezę. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować