Kruchy migdałowy placek z malinami i ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

prosty, szybki i smaczny-polecam.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g schłodzonego masła
    1 łyżka gęstej śmietany
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko
    oraz 2 łyżki zmielonych migdałów krórymi posypiemy rozwałkowany spód przed pieczeniem
    Nadzenie:
    1,/2kg śliwek, odpestkowanych i przekrojonych na półówki
    2-3 garście malin
    1 łyżka cukru
    1 łyżka zmielonych migdałów
    większa szczypta cynamonu
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
    cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kruchy migdałowy placek z malinami i ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.
    Podzielić na dwie części-większą i mniejszą. Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 20-30 minut.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami. Wyłożyć śliwki układając je skórkami i ku dołowi. Następnie wyłożyć maliny układając je w wolne miejsca a także na śliwki.Owoce oprószyć cukrem cynamonem. Na wierzch śliwek i malin zetrzeć mniejszą,schłodzoną pozostałą część kruchego ciasta.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut . Po wystudzeniu przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

blacha 20 na 30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować