Kruchy migdałowy placek z malinami i ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.
Podzielić na dwie części-większą i mniejszą. Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 20-30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowany spód oprószyć zmielonymi migdałami. Wyłożyć śliwki układając je skórkami i ku dołowi. Następnie wyłożyć maliny układając je w wolne miejsca a także na śliwki.Owoce oprószyć cukrem cynamonem. Na wierzch śliwek i malin zetrzeć mniejszą,schłodzoną pozostałą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut . Po wystudzeniu przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze