Kruche z masą porzeczkową, kajmakiem i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Kajmak rozpływa się w ustach. Każdego zachwyci swom kuszącym smakiem...

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:forma 38na24
    3/4 margaryny
    1 całe jajko
    4żółtka
    1szkl. Cukru
    2 1/2szkl. Mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3łyżki kwaśnej śmietany
    1łyżka smalcu

    Masa sernikowa:
    1kg sera
    4 jajka
    1 łyżeczka płaska octu
    2/3 szkl. cukru
    1 łyzka margaryny
    1kropla aromatu rumowego
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 cukier waniliowy

    Masa porzeczkowa:
    1 galaretka porzeczkowa
    1 śieżka w proszku

    Dodatkowo:
    puszka kajmaku
    migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Ser

Kruche z masą porzeczkową, kajmakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę zagnieść, dodać jajko i żółtka. Następnie znowu zagnieść placek. Gdy ciasto nie chce się zbytnio skleić dodać troszkę jeszcze śmietany. Ciasto wyłóż do formy.
  • 2. Masa sernikowa: Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z octem, białka ubij na sztywna pianę. Wszystkie składniki zmiksuj razem. Na koniec dodaj pianę z białek wymieszaj ręcznie. Mase serową wylej na ciasto, piec 80min. w 180C.Po upieczeniu i ostudzeniu posmaruj kajmakiem i masą porzeczkową. Posyp migdałami.
  • 3. Masa porzeczkowa: Śnieżkę ubij na sztywno wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuść w 3/4szkl. gorącej wody. Tężejącą wlej do ubitej śniezki. Zmiksuj. Wylej na ciasto. Posyp migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
mazurek

To może cię zainteresować