Kruche z masą porzeczkową, kajmakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę zagnieść, dodać jajko i żółtka. Następnie znowu zagnieść placek. Gdy ciasto nie chce się zbytnio skleić dodać troszkę jeszcze śmietany. Ciasto wyłóż do formy.
2.Masa sernikowa: Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z octem, białka ubij na sztywna pianę. Wszystkie składniki zmiksuj razem. Na koniec dodaj pianę z białek wymieszaj ręcznie. Mase serową wylej na ciasto, piec 80min. w 180C.Po upieczeniu i ostudzeniu posmaruj kajmakiem i masą porzeczkową. Posyp migdałami.
3.Masa porzeczkowa: Śnieżkę ubij na sztywno wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuść w 3/4szkl. gorącej wody. Tężejącą wlej do ubitej śniezki. Zmiksuj. Wylej na ciasto. Posyp migdałami.
Komentarze