REKLAMA

Kruche z budyniem i rabarbarem

wyświetlono: 475 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i budyniem, które smakuje całej mojej rodzinie

opublikowany: 18.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki,
    2 łyżki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    250 g margaryny,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Masa rabarbarowa:
    1 kg rabarbaru,
    1/2 szklanki cukru,
    1 kisiel truskawkowy,

    masa budyniowa:
    3 szklanki mleka,
    2 budynie śmietankowe,
    3 łyżki cukru,

    piana:
    5 białek,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę , oba cukry, żółtka i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować na blaszkę o wymiarach 36x24 cm i podpiec 15 minut w temperaturze 180 C. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Rabarbar oczyścić z włókien, pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z cukrem do miękkości. Do gorącego rabarbaru wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Krem budyniowy : 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.Na podpieczone ciasto wyłożyć jeszcze ciepły budyń i rozsmarować masę rabarbarową. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod sam koniec dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek wyłożyć na wystudzoną masę rabarbarową i zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Piec 30 min w temperaturze 170C
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE