Kruche z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę , oba cukry, żółtka i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować na blaszkę o wymiarach 36x24 cm i podpiec 15 minut w temperaturze 180 C. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Rabarbar oczyścić z włókien, pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z cukrem do miękkości. Do gorącego rabarbaru wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2.Krem budyniowy : 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.Na podpieczone ciasto wyłożyć jeszcze ciepły budyń i rozsmarować masę rabarbarową. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod sam koniec dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek wyłożyć na wystudzoną masę rabarbarową i zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Piec 30 min w temperaturze 170C
Komentarze