Kruche waniliowe ciastka z kremem czekoladowym i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki płuczemy, kroimy na połowę, odrzucamy pestki a następnie kroimy w większa kratkę.
Mąkę przesiewamy z odrobina proszku do pieczenia, dodajemy posiekane masło, sól, jajko, śmietanę . Zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na gr nie mniejszą niż 1 cm i wycinamy kółka- ja wycinałam górna częścią metalowej foremki na babeczki.W środku każdego koła robimy duże wgłębienie ( za pomoca dna kieliszkq, dociskamy do dołu). Dno każdego koła najpierw smarujemy lekko kremem czekoladowym a następnie układamy gęsto , koło siebie pokrojone śliwki .
Z pozostałego ciasta(skrawków) wycinany paski i układamy na wierzchu owoców tworząc tzw kratkę.
Ciastka z ze śliwkami układamy na blaszce i
pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st przez około 20minut .
Studzimy na kratce,
smacznego:)
Komentarze