Kruche babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Takiej babeczce ciężko się oprzeć!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 6 sztuk dużych babeczek:
    150 g mąki
    80 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka śmietany 18%
    35g posiekanych pistacji

    Krem:
    250ml słodkiej śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    ¾ tabliczki czekolady deserowej
    1 pełna łyżeczka kakao
    Ok 70ml likieru pistacjowego
    Ok 40g posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy.

    Krem:

    Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy.
    Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao.
    Kremy nakładamy po dwóch różnych stronach worka od szprycy z założoną tylką w kształcie gwiazdki. Posypujemy pistacjami, chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować