Kruche babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy.
Krem:
Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy.
Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao.
Kremy nakładamy po dwóch różnych stronach worka od szprycy z założoną tylką w kształcie gwiazdki. Posypujemy pistacjami, chłodzimy.
Komentarze