Kruche, świąteczne ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Uwielbiam te ciasteczka, bo są proste w wykonaniu i smakują każdemu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna w kostce: 250 gramów
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - cukier: 1.5 szklanki
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - cukier puder: 300 gramów
    - ciepła woda: 5 łyżek
    - kakao rozpuszczalne: 1 łyżka
    - orzechy włoskie grubo pokrojone: 100 gramów
    - pomarańcza: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche, świąteczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Margarynę siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść kruche, ale żeby zbytnio nie kleiło się do stolnicy, więc w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na ok. 1,5 cm i wykrawać foremkami wzorki, robiąc dziurki po środku każdego ciastka. Ciastka przenosić na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
    Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
    Gotowe ciastka pozostawić do przestygnięcia.
    W tym czasie przygotować lukier:
    Cukier puder połączyć z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i połową porcji polać część ciastek. Do pozostałego lukru dodać kakao, wymieszać i polać resztę ciastek.
    Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na drobne cząstki.
    Ciastka, póki lukier nie wyschnie, dekorować orzechami i cząstkami pomarańczy.
    Przed podaniem pozostawić, aż lukier dobrze wyschnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować