Kruche, świąteczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Margarynę siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść kruche, ale żeby zbytnio nie kleiło się do stolnicy, więc w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na ok. 1,5 cm i wykrawać foremkami wzorki, robiąc dziurki po środku każdego ciastka. Ciastka przenosić na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Gotowe ciastka pozostawić do przestygnięcia.
W tym czasie przygotować lukier:
Cukier puder połączyć z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i połową porcji polać część ciastek. Do pozostałego lukru dodać kakao, wymieszać i polać resztę ciastek.
Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na drobne cząstki.
Ciastka, póki lukier nie wyschnie, dekorować orzechami i cząstkami pomarańczy.
Przed podaniem pozostawić, aż lukier dobrze wyschnie.
Komentarze