Rożki z jabłkami

  • wyświetlono: 1192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Robiłam je jako dziecko z moją Babcią

czarrna
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
4 dag drożdży
niecała szklanka gęstej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Rożki z jabłkami

  • 1. Drożdże rozrobić z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże i pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce i posypać cukrem. Jeśli są bardzo soczyste, to odcisnąć nadmiar soku.
  • Rożki gotowe do pieczenia2. Jabłka nakładać łyżeczką na krążki i ciasta i zalepiać. Pierożki maczać w roztrzepanym białku i cukrze i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
  • gotowe rożki3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - na złoty kolor. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcijabłkaciasto krucho-drożdżowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

Pieczone jabłka

Dodane przez: rotate160

Pieczone jabłka podawane z lodami

Prosty w wykonaniu i szybki deser...

Deser lodowy a la szarlotka

Dodane przez: dorota w

Deser lodowy a la szarlotka

Deser lodowy a la szarlotka z kromkami...

Crumble z jabłkami

Dodane przez: AnaHana

Crumble z jabłkami

Pachnące jabłka z cynamonem i rodzynkami...

Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami...

Bardzo zdrowy i szybki deser z...

Ryż zapiekany

Dodane przez: elapolo

Zapiekany ryż z jabłkami

To danie to moje smaki dzieciństwa.