Kruche rogaliki z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Do przygotowania tych rogalików postanowiłam użyć mąki krupczatki.Dzięki temu rogaliki zyskały ciekawy smak.Wyszły bardzo delikatne,kruche i rozpływające się w ustach.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki krupczatki
    25 dag masła lub margaryny
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżki mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    pół puszki masy krówkowej
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Rogaliki

Kruche rogaliki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 6 trójkątów.Na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki.
  • 3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki. Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować