Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne rogaliki z kruchego ciasta, nadziane jabłkami pokrojonymi w kostkę i oprószonymi cynamonem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    200 gram zimnego masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    20 gram cukru waniliowego
    cukier puder do posypania
    Nadzienie:
    1 duże jabłko
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy cukier zwykły i waniliowy, posiekane zimne masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

    Wyjmujemy po jednym kawałku ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę.

    Jabłko kroimy w kostkę, posypujemy cukrem oraz cynamonem, mieszamy. Nakładamy nadzienie na każdy kawałek ciasta i zwijamy formując rogaliki.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy przez około 14-15 minut w piekarniki nagrzanym do temperatury 180 stopni z opcją grzania góra-dół, aż rogaliki się zarumienią.

    Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować