Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy cukier zwykły i waniliowy, posiekane zimne masło, śmietanę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Wyjmujemy po jednym kawałku ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę.
Jabłko kroimy w kostkę, posypujemy cukrem oraz cynamonem, mieszamy. Nakładamy nadzienie na każdy kawałek ciasta i zwijamy formując rogaliki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy przez około 14-15 minut w piekarniki nagrzanym do temperatury 180 stopni z opcją grzania góra-dół, aż rogaliki się zarumienią.
Komentarze