Rogaliki waniliowe

4.48 (194 ocen)

  • 60 min

To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale jakoś czasu nie było dodać, ale polecam nawet do niedzielnej kawki - uwaga uzależniają :D.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 80 sztuk:

    275 g mąki pszennej
    szczypta soli
    200 g zimnego masła
    100 g cukru kryształu
    100 g obranych i zmielonych migdałów

    Obtoczenie:

    50g drobnego cukru
    nasionka z 1 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy w misce z solą, masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem i mielonymi migdałami. Szybko zagniatamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.
    Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować