Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Idealne połączenie słodyczy budyniu i kwaskowego smaku rabarbaru.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 1/4 szkl. mąki
    1 szkl.cukru
    250g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki bułki tartej
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    750ml mleka
    3 łyżki cukru
    0,5kg rabarbaru (2 duże łodygi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta, zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki.
  • 3. Rabarbar obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą, a na nim układamy kawałki rabarbaru, posypując wszystko 2 łyżkami cukru.
  • 5. Podgrzewamy mleko. W około 250ml rozpuszczamy budynie wraz z 3 łyżkami cukru. Gotujemy budyń, który jeszcze gorący, wylewamy na rabarbar.
  • 6. Na budyń ścieramy ciasto z zamrażalnika.
  • 7. Pieczemy 45 min w temp 180C.

    po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować