Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta, zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki.
3.Rabarbar obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
4.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą, a na nim układamy kawałki rabarbaru, posypując wszystko 2 łyżkami cukru.
5.Podgrzewamy mleko. W około 250ml rozpuszczamy budynie wraz z 3 łyżkami cukru. Gotujemy budyń, który jeszcze gorący, wylewamy na rabarbar.
6.Na budyń ścieramy ciasto z zamrażalnika.
7.Pieczemy 45 min w temp 180C.
po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze