Kruche ciasto z pianką, jabłkami i jagodami

4.5 (190 ocen)

Placek rozpływa się w ustach i bardzo prosty w przyrządzeniu

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki tortowej
    - 125g masła
    - 125g margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2/5 szklanki oleju 100ml
    - 5 jajek
    - 2 budynie śmietankowe
    - 100 g jagód
    - 1kg jabłek
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z pianką, jabłkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j1gx2c 1. Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczypta soli. Dodaj masło i margarynę i wymieszaj lekko mikserem. Masę zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie części w porcji 2:3. Zawiń w folię i odstaw do zamrażalki na 20minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24x24cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180st C. Odstaw do wystygnięcia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, ciągle miksując wsyp budyń, a następnie wlej olej. Na wystudzone podpieczone ciasto wyłóż starte jabłka a następnie powstałą piankę. Na piance ułóż jagody. Na wierzch zetrzyj na tarce duże oczka pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika na 180st C i piecz ok 40minut. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować