Kruche ciasto z pianką, jabłkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczypta soli. Dodaj masło i margarynę i wymieszaj lekko mikserem. Masę zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie części w porcji 2:3. Zawiń w folię i odstaw do zamrażalki na 20minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24x24cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180st C. Odstaw do wystygnięcia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, ciągle miksując wsyp budyń, a następnie wlej olej. Na wystudzone podpieczone ciasto wyłóż starte jabłka a następnie powstałą piankę. Na piance ułóż jagody. Na wierzch zetrzyj na tarce duże oczka pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika na 180st C i piecz ok 40minut. SMACZNEGO
Komentarze