Ciasto słonecznikowe mini torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić. Słonecznik + 80g masła uprażyć na patelni z cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokryta folia aluminiowa i zrumienić w piekarniku. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik wałkiem. Masło utrzeć z masą karmelową. Do masy dodać 3/4 pokruszonego słonecznika, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć herbatniki lub biszkopty można namoczyć w alkoholu. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika! Polewa-wodę z cukrem zagotować. Dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając zagotować aż wszystko się dokładnie połączy i zgęstnieje. Jeżeli uważamy że polewy będzie za mało możemy podwoić składniki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Komentarze