Kruche ciasto z malinami i pianką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto na słodko - kwaśno:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    250g margaryny
    1 jajko
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki malin – mogą być mrożone

    Pianka:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z malinami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą wsadzić do zamrażalnika, a większą do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wyłożyć pianę z białek i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut do zrumienienia, w 180 stopniach C.
  • 2. Pianka: Białka ubić na sztywno. Na koniec wsypywać partiami cukier, miksować do jego całkowitego rozpuszczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować