Kruche ciastka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Maślane z rodzynkami, jabłkiem i białą czekoladą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Smakują wszędzie i o każdej porze. Możecie włożyć je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnie.

Składniki:

  • (na ok. 20 sztuk)

    100 g miękkiego masła
    125 g cukru trzcinowego
    szczypta soli
    1 jajko
    70 g suszonej żurawiny
    szczypta gałki muszkatołowej
    4 łyżki płatków owsianych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 g białej czekolady, posiekanej
    1 małe jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    160 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciastka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym do puszystości. Cały czas miksując wsypać sól, a po chwili wbić jajko. Następnie do masła dodać suszoną żurawinę, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną białą czekoladę, pokrojone jabłko oraz mąkę pszenną. Wszystko dobrze zmiksować, po czym zagnieść rękami w kulę.




    Z ciasta odrywać kawałeczki, formować z nich kulki troszkę większe od wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.




    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.




    Upieczone wyjąć i pozostawić na blaszce na 5 minut, by stwardniały, następnie zdjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jabłka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować