KRUCHE CIASTECZKA Z GALARETKĄ

4 (5 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Te kruche ciasteczka z galaretką na pewno pokochacie, a może i stracicie dla nich głowę. Są proste, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTECZKA:
    185 g miękkiego masła
    200 g cukru
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    350 g mąki tortowej
    1 jajko duże
    1 żółtko

    DODATKOWO:
    1 lub 2 opakowania galaretki truskawkowej (w zależności jak duże będą otwory w ciastkach)
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE KRUCHYCH CIASTECZEK:
    W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą.

    Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i foremką w kształcie serca wykrawamy w cieście serduszka. Połowę serduszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W drugiej połowie robimy na środku mniejszą foremką małe serduszka i również przekładamy na blachę.

    Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut.

    Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.

    Używając pisaka czekoladowego lub cukrowego sklejamy po dwa ciastka do siebie (pełne serduszko i serduszko z otworkiem).

    W międzyczasie zagotowujemy połowę wody zalecanej na opakowaniu galaretki (jeśli 1 galaretkę mamy rozpuścić w 500 ml, odmierzamy 250 ml).

    Do wrzącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

    Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć nakładamy ją ostrożnie do wgłębień w ciastkach.

    Kruche ciasteczka z galaretką pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować