Te kruche ciasteczka z galaretką na pewno pokochacie, a może i stracicie dla nich głowę. Są proste, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować!
1 godz. 20 min
Dla 5 osób
Składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTECZKA:
185 g miękkiego masła
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
350 g mąki tortowej
1 jajko duże
1 żółtko
DODATKOWO:
1 lub 2 opakowania galaretki truskawkowej (w zależności jak duże będą otwory w ciastkach)
Kruche ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE KRUCHYCH CIASTECZEK:
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i foremką w kształcie serca wykrawamy w cieście serduszka. Połowę serduszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W drugiej połowie robimy na środku mniejszą foremką małe serduszka i również przekładamy na blachę.
Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.
Używając pisaka czekoladowego lub cukrowego sklejamy po dwa ciastka do siebie (pełne serduszko i serduszko z otworkiem).
W międzyczasie zagotowujemy połowę wody zalecanej na opakowaniu galaretki (jeśli 1 galaretkę mamy rozpuścić w 500 ml, odmierzamy 250 ml).
Do wrzącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć nakładamy ją ostrożnie do wgłębień w ciastkach.
Kruche ciasteczka z galaretką pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze