Pyszne, bardzo aromatyczne kruche ciasteczka.Doskonałe nie tylko do kawy, czy też herbaty, ale i na wakacyjne wyjazdy.
Składniki:
585 g mąki pszennej
400 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
50 g brązowego cukru
15 g przyprawy do kawy i deserów ( taka z młynkiem)
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Kruche ciasteczka z aromatycznym dodatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, cukier puder oraz sól przesiewamy na stolnicę. Do mąki dodajemy świeżo zmieloną przyprawę, brązowy cukier oraz pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę, żółtka oraz śmietanę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm. Wykrawamy z niego ciasteczka w środku każdego mniejszą foremką robimy dziurkę. Tak przygotowane ciasteczka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Ciasteczka pieczemy 15 minut w temp. 190 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przechowujemy np. w puszce.
Komentarze