Muffinki kakaowe

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste muffinki kakaowe. Doskonałe nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła lub margaryny
    220 g cukru trzcinowego
    180 g mąki pszennej tortowej
    20 g kakao
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dekoracja:
    350 g gorzkiej czekolady
    150 ml śmietany 36%
    50 g masła
    złote i srebrne perełki cukrowe do dekoracji

Muffinki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Do masy dodajemy po jednym jajku. Do połączonych składników dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki. Całość miksujemy na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy papilotki i pieczemy w temp. 190 st przez 20 minut.

    Upieczone studzimy.

    Śmietanę kremówkę wlewamy go garnuszka i zagotowujemy. Wrzącą zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi do masy wrzucamy masło i ponownie mieszamy, aż połączy się ono z czekoladą.

    Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia.

    Gęsty krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy wierzch każdej muffinki.

    Każdą muffinkę posypujemy cukrowymi perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy