Pyszne, lekkie, puszyste muffinki z pomarańczowym akcentem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
220 g mąki pszennej
220 g cukru
220 g miękkiego masła lub margaryny
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z dużej pomarańczy
Dekoracja:
300 g białej czekolady
120 ml śmietany 36%
50 g masła
kolorowa posypka
Muffinki z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą partiami dodajemy przesiane sypkie składniki. Na samym końcu wrzucamy startą skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki.
Muffinki pieczemy w temp. 170 st przez 20-25 minut.
Upieczone muffinki studzimy.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z gazu i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy, aż cała się rozpuści. Następnie do masy dodajemy masło i ponownie mieszamy, aż się roztopi. Powstała masę odstawiamy do stężenia.
Masa po przy przemieszaniu musi stawiać opór i zostawiać wyraźne ślady.
Zgęstniałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i za jego pomocą robimy dekoracje na wierzchu każdej ostudzonej babeczki.
Komentarze