Muffinki z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie, puszyste muffinki z pomarańczowym akcentem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
    220 g cukru
    220 g miękkiego masła lub margaryny
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka starta z dużej pomarańczy
    Dekoracja:
    300 g białej czekolady
    120 ml śmietany 36%
    50 g masła
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą partiami dodajemy przesiane sypkie składniki. Na samym końcu wrzucamy startą skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki.

    Muffinki pieczemy w temp. 170 st przez 20-25 minut.

    Upieczone muffinki studzimy.

    Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z gazu i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy, aż cała się rozpuści. Następnie do masy dodajemy masło i ponownie mieszamy, aż się roztopi. Powstała masę odstawiamy do stężenia.

    Masa po przy przemieszaniu musi stawiać opór i zostawiać wyraźne ślady.

    Zgęstniałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i za jego pomocą robimy dekoracje na wierzchu każdej ostudzonej babeczki.

    Każdą muffinkę można posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować