Marynowane kurki

  • wyświetlono: 558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne marynowane kurki. Doskonały dodatek do sałatek oraz wędlin i pieczywa. Najlepszy sposób na wspomnienie lata zimową porą.

misia5

Składniki

4 kg świeżych kurek
2 l wody
1 l octu winnego 6%
8 łyżek cukru
4 płaskie łyżki soli morskiej
liście laurowe
angielskie ziele
gorczyca

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane kurki

  • 1. Kurki jeśli są prosto z lasu należy oczyścić z dużych zanieczyszczeń typu igły i liście.

    Następnie do dużego naczynia bądź wyczyszczonej komory w zlewie nalewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej kilka łyżek soli i wrzucamy do wody kurki. Pędzelkiem czyścimy je z drobnych zanieczyszczeń.

    Tak przygotowane i czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Nastąpienie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.

    Kurki wkładamy do słoika, do którego dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Całość zalewamy gorącą zalewą.

    Zalewa:

    Wodę , cukier, sól i ocet zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.

    Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

pieczarki marynowane

Dodane przez: benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

Marynowany czosnek

Dodane przez: Świeca Urszula

Czosnek marynowany

Marynowany czosnek bardzo lubią...

Cebulki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Cebulki marynowane

Takie małe cebulki marynowane są...

marynowane pieczarki

Dodane przez: agarybak76

Marynowane pieczarki

Moja propozycja na marynowane grzybki-...

Papryka marynowana

Dodane przez: liliwkuchni

Marynowana papryka

Kolejnym z przetworów który się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE