Kruche ciasteczka kakaowe

3 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Proste, kruche ciasteczka, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
    30 g kakao
    150 g masła, zimnego
    80 g cukru pudru
    1 jajko, zimne
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć mąkę z kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
    Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować