Kruche Ciasteczka

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tradycyjne kruche ciasteczka z dodatkiem pełnoziarnistej mąki - łatwe, niezawodne i szybkie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki żytniej typ 720,
    - 1 szklanka mąki żytniej typ 2000,
    - 180 dag masła,
    - 2 żółtka,
    - 1,5 szklanki fruktozy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej przez sito mąki dodajemy proszek do pieczenia. W zagłębienie wbić żółtka. Dodać posiekane masło i cukier, zagnieść ciasto do gładkości. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schładzać przez godzinę w lodówce.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część po kolei rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wybieramy ulubioną foremkę do wykrawania ciastek (jeśli nie mamy foremek wystarczy zwykła szklanka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po ostudzeniu dekorujemy np. cukrem pudrem, lukrem lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Kruche ciasteczka

To może cię zainteresować